Waarom is teambuilding zo belangrijk?

"If everyone is moving forward together, then success takes care of itself." - Henry Ford.

Een spits van een voetbalteam kan alleen scoren met de hulp van de rest van het team. Alleen lukt dat niet. Een voetbalteam moet dus samen spelen om uiteindelijk een doelpunt te kunnen maken. Op deze manier werkt het ook in organisaties: alleen komt een individu niet ver. Een groep individuen met gezamenlijke doelen komt veel verder. Hoe kan je nu een goed samenwerkend en sterk team bouwen? En wat is de rol van teambuilding hierin?

LEAD BY EXAMPLE ziet teambuilding als het actief samenbrengen van individuele teamleden om hun onderlinge verhoudingen te versterken en te verdiepen. Dit doen wij bij voorkeur in een andere omgeving én met niet alledaagse en vaak onbekende activiteiten die buiten de comfortzone liggen. Wij zien teambuilding als een cruciaal onderdeel van het bouwen van sterke en effectieve teams. Waarom? Hieronder vind je acht belangrijke redenen:

1. Versterkt vertrouwen.Onderling vertrouwen is cruciaal voor een effectief team. Vertrouwen leidt namelijk tot (psychologische) veiligheid. Binnen een veilige omgeving zullen teamleden sneller eigenaarschap nemen, beslissingen durven maken, meer initiatief tonen en zich kwetsbaar opstellen.

2. Verbetert communicatie.In een andere omgeving dan de werkomgeving leert men elkaar op een informele manier kennen. Hier leer je de communicatiestijl van een ander kennen, maar ook je eigen communicatieve aardigheden aanscherpen.

3. Zorgt voor nieuwe energie in het team.Een dag vol nieuwe activiteiten in een andere omgeving heeft een positief effect op het energielevel van het team. Leuke herinneringen aan deze dag kan een blijvend positief effect hebben.

4.Draagt bij aan de benaderbaarheid en laagdrempeligheid.Tijdens een activiteit voor teambuilding is iedereen gelijk. De nieuwe omgeving in combinatie met de activiteiten creëert dat (sommige) teamleden makkelijker benaderbaar zijn en een opening voor een laagdrempelig gesprek.

5. Zorgt voor blije werknemers.De manier om je waardering als organisatie uit te spreken is een teambuilding. Waardering leidt tot tevredenheid.

6. Versterkt de samenwerking & verbinding.Too obvious, maar daardoor niet minder waar. Door elkaar beter te leren kennen, wordt samenwerken makkelijker. Door samen activiteiten voor een teambuilding te doen, leer je de leden van het team beter begrijpen. Dit vergroot de onderlinge verbinding.

7. Lost (mogelijke) sluimerende conflicten op.Teambuilding creëert een opening voor interactie waar normaliter op de werkvloer weinig ruimte en tijd voor is. Zaken, zoals kleine botsingen, competitief gedrag en andersoortige wrijvingen, kunnen dan bespreekbaar gemaakt worden. Teambuilding geldt als 'social norming' activiteit; samen onderzoeken welk gedrag wel en niet acceptabel is en waar liggen elkaars grenzen.

8. Vergroot innovatie & creativiteitRoutine wordt verbroken door teambuilding. Een nieuwe omgeving zorgt namelijk voor creativiteit en nieuwe inzichten. Dit vergroot innovatie binnen een team en organisatie.Wat is voor jou de belangrijkste reden? En waaruit bestaat voor jou de perfecte teambuilding? Zet je reactie hieronder.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.